Tips 1: Kom inte fram för sent på kvällen
Se till att inte komma fram för sent, för på kvällen blir det snabbt kallt och det tar tid innan husvagnen har värmts upp till en bra mystemperatur. Öppna garderobsdörrarna när du slår på värmen, så att även garderoberna får en behaglig temperatur.
Tips 2: Se till att vattentanken inte fryser
Det är inte alla fritidsfordon som har en uppvärmd avloppstank. För att undvika att spillvattnet i tanken fryser kan du låta avloppet vara öppet vid stationär drift i minusgrader och bara ställa under en hink.
Tips 3: Bra ventilation
Täck inte över ventilerna och se till att hålla luftintaget för värmesystemet fritt från snö.
Tips 4: Sopa av snö ofta – även på taket
Trots att det kan se idylliskt och romantiskt ut bör du ingripa om snömängden blir för stor. Några centimeter snö på husvagnen eller husbilen förbättrar isoleringen, men om det blir mer än så behöver du sopa av taket. Särskilt blötsnö kan snabbt bli för tung.
Så packa med en sop och en liten stege!
Tips 5: Utdragbar isskrapa & frostborttagningssprej
När husbilens frontrutor är täckta med is hjälper en isskrapa med utdragbart handtag. En vanlig isskrapa räcker vanligtvis inte till på grund av bilens storlek. I nödfall är det bra att kunna ta till frostborttagningssprejen.
Tips 6: Euro-adapterset för gasolflaskor
Tänk på att packa ner ett euro-adapterset för gasolflaskor. Så undviker du problem med att gasolflaskor som du har införskaffat utomlands inte passar. Bara i Europa finns det runt 300 olika anslutningssystem. Ta dessutom gärna med en gasolflaska extra! På vintern är förbrukningen i regel högre än på sommaren. Tänk dock på att två gasolflaskor väger mer och att du därmed får en lägre nyttolast!
Tips 7: Ta med en stor spade
En stor spade är alltid bra att ha på vintern. Förutom ren skottning kan den även användas till att bygga upp snövallar runt husbilen eller husvagnen. På så sätt skyddar du ditt hem på fyra hjul från kalla vindar.
Tips 8: Vintermys & olika aktiviteter
Var inte orolig, campingplatser erbjuder ofta en rad olika aktiviteter även på vintern. Wellnessområden med bastu och ångbad hjälper dig att slappna av och glömma snö och kyla. Den som firar jul och nyår i sin husvagn eller husbil behöver inte nöja sig med ljusslingor och plastgranar. På många campingplatser finns speciella erbjudanden och aktiviteter under storhelgerna. Från gemensamt pepparkaksbak och glögg vid lägerelden till nyårsbuffé – så kan rätt stämning skapas även långt hemifrån.
Tips 9: Ta med tillräckligt med ombyten
Särskilt när du reser med barn: Ta med tillräckligt med vantar, täckbyxor, vinterskor och mössor. När ytterkläderna hängs upp torkar de snabbt, men sällan tillräckligt snabbt för barnen, så ett extra ombyte är ofta till stor nytta. På många campingplatser finns det också särskilda torkrum där du kan hänga upp blöta kläder.
Tips 10: Leksaker till barnen
Kom ihåg att ta med leksaker för både inne- och utelek. Spadar och pulkor till barnen bidrar till aktivitet och ett sällskapsspel på kvällen är en rolig omväxling för både stora och små. Pulkan fungerar även utmärkt som transportmedel, till exempel för tunga gasolflaskor.
Vi önskar dig en trevlig resa!
Tyska Allgäu - Dethleffs hemstad sedan 1931 - är en populär vinterdestination med sina långa vintrar och mycket snö. Det är inte för ingenting, att Dethleffs föredrar rykte som en riktig vinterexpert.
Oavsett om husvagn eller husbil, så förlitar vi oss på en sofistikerad design och innovativ teknik, som bygger på vår över 90 års erfarenhet av konstruktion av fritidsfordon. Utmärkta isolerade väggar, hög andningsförmåga hos materialen och god ventilation garanterar ett utmärkt inomhusklimat.
På följande sidor berättar vi hur din dröm om vintercamping går i uppfyllelse och vi ger dig användbar information, tips & tricks för camping på vintern.